AL INTERPREŢILOR
CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC
“MARIA TĂNASE”
Ediţia a XXIV-a
13 – 17 noiembrie 2017
Craiova
Tradiţia organizării la Craiova a unui festival al muzicii populare româneşti, iniţiat în anul 1969 şi ajuns acum la cea de-a XXIV-a ediţie, este expresia împlinirii unei datorii sacre pentru valorificarea unui gen artistic peren, păstrat la loc de cinste în cultura şi sufletul tuturor românilor. Aparent, o ediţie ca oricare alta din cele XXIII desfăşurate până acum, ediţia din acest an marchează împlinirea a 48 de ani de viaţă ai Festivalului şi putem afirma că s-a scris deja… istorie. O istorie de care se leagă şi Cetatea Băniei, care, inteligent şi plină de devotament, a înţeles să “nasc㔺i să “crească”ceea ce a devenit ulterior marcă de identitate a locului – un festival naţional dedicat Marii Doamne a cântecului popular românesc.
Să ne plecăm în faţa memoriei Mariei Tănase şi să ne pregătim, aşa cum se cuvine, să redeschidem porţile regalului care-i poartă numele peste veacuri și căruia îi sunt datori, pentru lansare și notorietate, sute de artiști români din țară sau de peste hotare.
Dorim ca şi ediţia din acest an să se contureze ca o reuniune artistică de excepţie, o sărbătoare prin cântec, a românilor de pretutindeni, o recunoaștere a meritelor pentru Craiova şi judeţul Dolj care prin cele două instituții – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cel care a creat și organizat proiectul și Consiliul Județean Dolj, cel care l-a sprijinit, au reușit să asigure longevitatea festivalului.
I. Organizatori şi participanţi
1. Festivalul - concurs “MARIA TĂNASE” va fi organizat de către:
CONSILIUL JUDEŢEAN DOLJ şi CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CONSERVAREA ŞI PROMOVAREA CULTURII TRADIŢIONALE DOLJ
În concurs vor participa artişti amatori – solişti vocali şi instrumentişti.
3. Soliştii din cadrul comunităţilor româneşti de dincolo de graniţe vor intra în concurs, fără a participa la preselecţia naţională, prezenţa lor fiind certificată de foruri artistice şi/sau culturale din zona reprezentată.
4. Toţi concurenţii înscrişi vor anexa la fişa de înscriere o declaraţie pe propria răspundere că nu sunt angajaţi (cu carte de muncă) ai unui ansamblu artistic profesionist.
II. Directorul Festivalului
1. Directorul Festivalului este managerul Centrului Judeţean pentru
Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
2 Directorul Festivalului concepe proiectul manifestărilor şi, împreună cu echipa proiectului (echipa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi colaboratori), asigură buna desfăşurare a acestuia.
III. Înscrierea în concurs. Condiţii de participare
1. Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali şi instrumentişti, din ţară şi străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc, având vârsta între 16 şi 35 de ani. Nu se admite participarea aceluiaşi interpret la mai mult de trei ediţii ale Festivalului. În afara concurenţilor care au câştigat Marele Premiu şi Trofeul Festivalului şi care nu mai au dreptul să participe în concurs, câştigătorii celorlalte premii mai pot concura, cu condiţia să nu fi participat mai mult de două ori.
2. Formularele de înscriere în concurs vor fi avizate de una dintre următoarele instituţii: Centre Culturale, Centre Judeţene pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Şcoli de Artă, Case de cultură, Cămine Culturale. Interpreţii nu se pot înscrie fără viza uneia dintre instituţiile amintite (viză certificată prin ştampilă sau recomandare). De asemenea este permisă pentru înscrierea în concurs recomandarea unei persoane cu notorietate(profesori sau personalități în arta interpretativă tradițională).
3. Fişele de înscriere în concurs pot fi trimise prin poştă pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, str. Alexandru Macedonski nr. 28, CP 200383, Craiova/Dolj, prin fax la numărul de telefon/fax 0351/176984; 0351/176985 sau prin e-mail la adresa ccpdolj@yahoo.com– până la data de 10 noiembrie2017. Fişele vor fi însoţite de o fotografie a interpretului, în costum tradițional, de o copie după actul de identitate şi de partiturile muzicale ale pieselor care urmează a fi interpretate în concurs cu acompaniament orchestral.
În cazul în care un concurent are un pseudonim (nume de scenă) şi doreşte să se prezinte în concurs sub acest pseudonim este obligat să ataşeze, la fişa de înscriere şi la actele de identitate, o declaraţie pe proprie răspundere autentificată la notariat.
Fişele incomplete duc la excluderea concurenţilor de la preselecţie.
Obs: Dacă un concurent îşi schimbă numele de la înscriere şi până la data desfăşurării festivalului este rugat ca la prezentarea pentru preselecţie să depună şi o copie după noul act de identitate.
4. Concurenţii vor interpreta două piese muzicale, de preferat inedite, una fără acompaniament (doină sau baladă) şi una cu acompaniament orchestral. Dacă juriul va dori să asculte pentru o cât mai bună evaluare şi alte cântece, fiecare concurent va mai avea pregătite încă cinci piese din repertoriul unor interpreţi consacraţi, reprezentativi pentru zona etnofolclorică din care vine concurentul. Constituie avantaj în evaluarea concurentului prezentarea de piese culese.
Este permis acompaniamentul cu formaţie din afara Festivalului, în condiţiile în care se consideră că acest lucru facilitează punerea în valoare a elementului tradiţional zonal. Acest lucru va fi comunicat prin fişa de înscriere, specificându-se tipul de acompaniament propus (formulă tradiţională). Cheltuielile legate de deplasarea şi cazarea formaţiei de acompaniament vor fi suportate de către concurentul care solicită această formulă de concurs. Totodată concurenţii vor oferi informaţii, dacă juriul consideră că este necesar, despre piesele pe care le interpretează (de unde a fost culeasă piesa, de la cine a învăţat această piesă etc.). Timpul maxim alocat fiecărui concurent este de 10 min. Depăşirea timpului de concurs atrage după sine descalificarea concurentului.
5. Pentru asigurarea unei participări valoroase în concurs, în ziua de 13 noiembrie 2017, începând cu ora 10,00, la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, va avea loc preselecţia naţională a interpreţilor în prezenţa juriului Festivalului. Dacă înscrierile vor fi numeroase preselecţia naţională va continua şi în ziua de 14 noiembrie2017, între orele 10,00 – 13,00. Neprezentarea la preselecţia naţională atrage după sine interzicerea intrării în concurs.
La intrarea în sala de preselecţie concurentul va avea asupra lui actele de identitate (actualizate).
6. Participanţii la preselecţie îşi vor suporta cheltuielile de transport, taxa de înscriere în valoare de 100 lei, precum şi cheltuielile de cazare pentru însoțitori pe perioada preselecţiei (13 – 14 noiembrie 2017).
După trecerea preselecţiei, pentru concurenţii admişi în concurs cheltuielile de cazare vor fi suportate de către organizatori (15-17 noiembrie 2017). De asemenea, organizatorii vor suporta şi cheltuielile de cazare pentru un însoţitor al concurenţilor minori declaraţi admişi la preselecţia din Festival.
7. Cheltuielile de cazare pentru soliştii care susţin recitaluri, membrii juriului, echipa TV şi alţi invitaţi ai organizatorilor, pe perioada desfăşurării Festivalului, vor fi suportate de organizatori.
8. Cheltuielile cu onorariile pentru soliştii în recital, pentru membrii juriului, pentru realizatorul TV, prezentatori, scenografie, precum şi pentru alte categorii de colaboratori vor fi suportate de către organizatori.
9. Pentru concurenţii judeţului Dolj se va organiza o preselecţie separată în ziua de sâmbătă, 10 iunie 2017 la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, din strada Alexandru Macedonski 28, Craiova.
Ora de desfăşurare a preselecţiei va fi anunţată în presa locală, la avizierul instituţiei, online pe pag. web www.traditiidoljene.roşi pe pag. de facebook https://www.facebook.com/ccp.dolj?fref=ts.
Concurenţii doljeni care trec cu succes de această preselecţie nu se califică direct în Festival; ei vor parcurge o perioadă de pregătire cu membrii juriului doljean, apoi va avea loc o nouă audiţie în baza căreia se va decide cine va participa la preselecţia naţională din zilele de 13-14 noiembrie 2017. Concurenţii respinşi în ziua de 10 iunie 2017 nu au dreptul să se prezinte la audiţia mai sus menţionată. Totodată, concurenţii doljeni nu au dreptul să se prezinte la preselecţia naţională a Festivalului, dacă nu au participat la preselecţia judeţeană.
Decizia juriului doljean este irevocabilă.
IV. Repertoriul
1. Fiecare concurent va interpreta două piese muzicale, inedite de preferat (una fără acompaniament) din repertoriul liric sau epic tradiţional al zonei etno - folclorice pe care o reprezintă. În alegerea repertoriului se va ţine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistică şi de diversitatea lor ritmică şi melodică.
2. Pentru asigurarea acompaniamentului concurenţilor, melodiile vor fi notate în tonalitatea convenabilă interpretului, partiturile muzicale urmând a fi prezentate la Craiova până la data de 10 noiembrie 2017.
3. Comisia de preselecţie îşi rezervă dreptul de a descalifica un concurent prezent la preselecţie, dacă repertoriul acestuia nu se înscrie în reperele enunţate mai sus.
V. Desfăşurarea concursului
1. Concursul se desfăşoară într-o singură etapă, eşalonată în două zile
de spectacol - concurs, ordinea de intrare fiind stabilită de organizatori şi de realizatorul TV, ţinându-se seama de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice ale ţării.
2. Concertul de gală al laureaţilor va avea loc în ziua de vineri,
17 noiembrie 2017.
3. Concurenţii vor respecta precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs, prezenţa la repetiţiile preliminare fiind obligatorie.
Concurenţii au obligaţia să respecte programul de repetiţii, spectacole şi alte activităţi care fac parte din programul Festivalului. Orice abatere de la acest program duce la descalificarea automată a concurentului.
VI. Juriul concursului
1. Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori). Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea şi de valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular al interpretului.
2. Juriul va avea un preşedinte. De asemenea juriul va avea un secretar numit din rândul echipei de proiect.
3. Publicul va vota, la rândul său, pe buletine de vot special concepute, rezultatul votului său determinând acordarea Premiului de popularitate.
4. Juriul pentru preselecţia concurenţilor doljeni va fi, la rândul său, alcătuit
din personalităţi ale folcloristicii şi din specialişti ai instituţiilor de profil din Craiova. Onorariul juriului doljean va fi suportat tot de către organizatorii Festivalului, preselecţia concurenţilor care vor reprezenta judeţul Dolj fiind parte a Festivalului.
Data preselecţiei: sâmbătă, 10 iunie 2017.
Membrii juriului doljean vor pregăti, ulterior preselecţiei, concurenţii aleşi în vederea validării lor pentru preselecţia naţională a Festivalului.
VII. Distincţii
1. Concurenţilor li se vor acorda medalii şi alte însemne ale ediţiei a XXIV-a a FESTIVALULUI - CONCURS NAŢIONAL AL INTERPREŢILOR CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC “MARIA TĂNASE”.
2. Dată fiind amploarea Festivalului, nivelul concurenţilor şi solicitările multiple ale unor sponsori sau instituţii de a oferi premii, organizatorii îşi rezervă dreptul de a comunica numărul de premii care vor alcătui palmaresul Festivalului, precum şi valoarea acestora, în momentul decernării lor.
Nu este permisă nominalizarea a 2 concurenţi pe acelaşi premiu (contravaloarea unui premiu nu poate fi împărţită între doi concurenţi apreciaţi de către juriu ca având valori sensibil apropiate).
3. În această situaţie, juriul va lua în calcul posibilitatea acordării următoarelor premii (sume brute):
a) Marele Premiu – Trofeul “Maria Tănase” 2000 Euro (brut)
b) Premiul I (solist vocal) 1000 Euro (brut)
c) Premiul II (solist vocal) 750 Euro (brut)
d) Premiul III (solist vocal) 500 Euro (brut)
e) Premiul I (solist instrumentist) 1000 Euro (brut)
f) Premiul II (solist instrumentist) 750 Euro (brut)
g) Premiul III (solist instrumentist) 500 Euro (brut)
4. Vor fi acordate şi 4 premii speciale în valoare de câte 250 Euro (brut) fiecare: un premiu special pentru tinereţe, un premiu special pentru frumusețea, autenticitatea și arhaicitatea costumului tradițional, un premiu special acordat de C.J.C.P.C.T. Dolj pentru autenticitate, interpretare şi ţinută scenică.
Premiul de popularitate, nominalizat de public, este considerat premiu special cu o valoare de 250 Euro (brut).
*Nota Bene: premiile se acordă în lei la cursul oficial al BNR din ziua premierii, sumele propuse fiind sume brute.
5. În cadrul Festivalului, alte instituţii, persoane fizice, organisme, entităţi administrative etc. care doresc să acorde premii pot acorda, cu permisiunea organizatorului principal – C.J.C.P.C.T. Dolj – contravaloarea premiului şi a trofeului acordate fiind suportată de către cei care solicită acordarea premiului.
6. Nu se admit contestaţii, hotărârea juriului fiind irevocabilă.
VIII. Repere financiare
1. Cheltuielile Festivalului (cazare, transport, tipărituri, promoţionale, premii, onorarii, decor, scenografie, regie, realizare TV, sunet, lumini, diverse plăţi privind colaborările, închirieri diverse, editare şi realizare CD laureaţi şi solişti în recital etc.) vor fi suportate de către principalii organizatori şi sponsori, conform OG 51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, Legii 245/2001 pentru aprobarea OG 51/1998 şi Legii 277/2016-Codul fiscal.
2. Având în vedere anvergura acestei manifestări, plăţile colaboratorilor, în spiritul acestui Regulament, se vor face pe bază de negociere respectând normele legale în vigoare.
IX. Alte activităţi
1. În afara concursului propriu-zis, a recitalurilor extraordinare oferite de artişti consacraţi din ţară, cât şi de orchestre, grupuri şi solişti din afara graniţelor ţării, FESTIVALUL - CONCURS NAŢIONAL AL INTERPREŢILOR CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC “MARIA TĂNASE”, ediţia a XXIV-a, Craiova, 13-17 noiembrie 2017 poate să cuprindă:
- Transmisii speciale radio şi TV;
- Conferinţe de presă;
- Întâlniri - dezbateri cu membrii juriului şi cu alte personalităţi prezente la Festival, conferinţe, mese rotunde etc.
- Colocvii ale realizatorilor de emisiuni de folclor, radio şi TV.
- Vernisaje de expoziţii etc.
- Lansări de carte;
- Editare şi realizare CD laureaţi şi solişti în recital.
Includerea reperelor mai sus menționate în programul proiectului este stabilită de organizatori.
prof. Amelia-Loredana ETEGAN, manager al C.J.C.P.C.T. Dolj,
DIRECTORUL FESTIVALULUI - CONCURS NAŢIONAL AL
INTERPREŢILOR CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC
“MARIA TĂNASE”
ediţia a XXIV-a, 2017
FISA DE ÎNSCRIERE
FESTIVALUL - CONCURS NAȚIONAL ALINTERPREȚILOR CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC
„MARIA TĂNASE”
Editia a XXIV-a
13— 17 noiembrie 2017
Craiova-România
Numele PrenumelePseudonim (nume de scenă, autentificat prin notariat)
Data nașterii Locul nașterii
B I./C.I. seria Nr Studii
Profesia Tel./Fax
Centrul Cultural / Centrul Județean pentru Data
Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale /
Școala Populară de Arte și Meserii, coordonatori ansambluri neprofesioniste
Semnătura